WC update preview - Advanced Platoons and Persistent Infantry

KIXEYE Swag
KIXEYE Swag
Unicorn Overlord
Joined Nov 2011 Posts: 3,665
edited 27 Jun 2012, 11:40AM
Attention Commanders,

Advanced Platoons are here and this is our largest update since the World Map!

You can watch the video that illustrates the overview and/or read about the features in more detail.

[video=youtube_share;OV8_9ixozHw]

The four main changes:
  1. You can repair platoons in deposits without having to return them to your base.
  2. Platoon squads are now optional. By default there is a single squad that can hold all of your units but you can create up to four
  3. You can name your Platoon whatever you like. Only you see your platoon names (other players see your base name), so go to town.
  4. When a Platoon returns to base, its grouping is not lost. You don't have to go through the process of creating it again. This is the same for when a platoon is left guarding a deposit
The process for making a platoon has moved from the map to inside your base. You can create as many platoons as you like and get them all setup before deploying them on the world map. Once a platoon is made you can use it over and over again and only have to edit it when you want to change the units it holds. You can launch a platoon from inside your base or from the world map.

In addition to the platoon changes we've tweaked a few other things:
  1. Infantry units now persist! If they are killed in battle they can be repaired from 100% damage (just like vehicles). The cost of repairing a fully damaged infantry unit is less than it did cost to make it, and yes, we will be doing this for Aircraft soon!
  2. Your airfield now has a little more space at higher levels and its capacity is linked to its level; +100 at max level.
  3. The deployment cap has increased, you can now have slightly more units in battle at any one time; +200 at max level.
  4. Platoons hold slightly less units, however the cap is on the entire platoon, not a single squad, so you can use the space more efficiently; -540 at max level.
  5. The deployment cap is now linked to your storage building level, not your Command Center level.
  6. Platoons move quicker on the map than ever before! Units have a +10% to +35% move speed increase when in platoons. The attack dog and rocket buggy are still the fastest units.
  7. You can leave more units guarding a deposit.

We’ve also cleaned up the UI and a few processes; little things like making it possible for you to select all the units you want to scrap and then pressing “Scrap” instead of having to confirm every single one.

You will see that you can only repair a single platoon at a time and can not queue up all units in your base/storage to repair. We made this decision to simplify the UI. As you can now repair platoons on deposits it should even out in terms of time spent, for most it will be a time-saver compared to the old system.

We hope you like the changes, if you have any comments or questions leave them below.
  • blackstar21
    blackstar21
    Potential Threat
    Joined Apr 2012 Posts: 64
    Awesome kixeye
  • XxLittleDannyxX
    XxLittleDannyxX
    Minor Nuisance
    Joined Apr 2012 Posts: 294
    I think the infantry should have a killed how many time limit. Like if you have a heavy gunner and he dies he should have 2 more lifes (etc) that what i think. but the air it should have already been like vehicles. But if anyone know me i am very much a **** :) Hope someone goes more into detail

    ttyl
    My Threads:
    High Lords |
  • David Scott
    David Scott
    Co-Founder KIXEYE and all round good guy!
    Joined May 2010 Posts: 3,647
    I think the infantry should have a killed how many time limit. Like if you have a heavy gunner and he dies he should have 2 more lifes (etc) that what i think. but the air it should have already been like vehicles. But if anyone know me i am very much a **** Hope someone goes more into detail

    Yer, but then you have to keep track of how many times each unit has died and it becomes a UI nightmare and "Hey KIXEYE support, i'm sure my rifleman died only once but he's gone now"

    Plus if you have a platoon with only infantry (or even a squad with only infantry) and they die you lose the platoon so you have to make it all over again, which is a pain.
    PLUS the cost of repairing these guys is going to be less than it would take to replace them, so keep quiet ;)
    Follow: TheCritters | Subscribe: Facebook 
    What would Gabe do?
  • SEAL TEAM LEADER
    SEAL TEAM LEADER
    Incursion Leader
    Joined Jan 2012 Posts: 1,258

    Platoons hold slightly less units, however the cap is on the entire platoon, not a single squad, so you can use the space more efficiently; -540 at max level.

    Does this mean 8 megatanks in a platoon is no longer possible?
    LvL 84 N00B |476
    ______________________________________________________________
    PC Specs:
    AMD Ryzen 1700 @ 3.9GHz | Aorus GTX 1080 Ti @ 2063 MHz | 32 GB DDDR4 2400 MHz | 500GB Samsung 960 Evo NVMe SSD
  • -SmashN-
    -SmashN-
    Strike-force Captain
    Joined May 2012 Posts: 617
    Awesome - Can't wait!! No aircraft repairs boooo lol - oh well, there is always the next update to look forward too I guess. Gotta keep us wanting :)

  • Drako2k0
    Drako2k0
    Incursion Leader
    Joined Dec 2011 Posts: 1,320
    "You will see that you can only repair a single platoon at a time and can not queue up all units in your base/storage to repair." ughhh this is what I hated about battle pirates. so now instead of going to bed knowing that a good chunk of my units will be repaired when I wake up, I now will have to wake up in increments at night in order to check up on current repairs and begin new repairs >:(
    WC User ID: 799779
    Favorite Units: Elite Warhawk (Level 8) - Elite Gatling Truck (Level 8) - Elite Hellfire Tank (Level 8)
    Gun Turrets - Level 10 X8
    Mortar Turrets - Level 10 X6
    Bunkers - Level 5/Level 5
    We plan to add the ability to customize your base and units: more defensive turret options, adding customizations to platoons, and creating new units that are 100% customizable.
  • -SmashN-
    -SmashN-
    Strike-force Captain
    Joined May 2012 Posts: 617
    Yer, but then you have to keep track of how many times each unit has died and it becomes a UI nightmare and "Hey KIXEYE support, i'm sure my rifleman died only once but he's gone now"

    LAWL - you've been dealing with gamers too long.

  • David Scott
    David Scott
    Co-Founder KIXEYE and all round good guy!
    Joined May 2010 Posts: 3,647
    Does this mean 8 megatanks in a platoon is no longer possible?
    Each MT takes up 250 space, so the new space of 1,500 will hold 6 mega tanks, but you can deploy them all at once so there is no change there. The deployment cap is up by 200.
    Follow: TheCritters | Subscribe: Facebook 
    What would Gabe do?
  • fmlforwin
    fmlforwin
    Minor Nuisance
    Joined Sep 2011 Posts: 300
    please tell me air is also persistent :x
  • Callum Oates
    Callum Oates
    Greenhorn
    Joined Jun 2012 Posts: 4
    Yes more air, more deployment and faster platoons, nice update!
  • David Scott
    David Scott
    Co-Founder KIXEYE and all round good guy!
    Joined May 2010 Posts: 3,647
    fmlforwin wrote: »
    please tell me air is also persistent :x
    Coming soon!
    Yes more air, more deployment and faster platoons, nice update!
    Thanks, I think you will find the main improvement is just how easy it is to play now Platoons are remembered and can be repaired on Deposits.
    Follow: TheCritters | Subscribe: Facebook 
    What would Gabe do?
  • SEAL TEAM LEADER
    SEAL TEAM LEADER
    Incursion Leader
    Joined Jan 2012 Posts: 1,258
    All infantry should not be able to be repaired. Why? When they die, they die, Cant bring them back. In my opinion only the hercules should be able to be repaired. They are less human than they are machine...
    LvL 84 N00B |476
    ______________________________________________________________
    PC Specs:
    AMD Ryzen 1700 @ 3.9GHz | Aorus GTX 1080 Ti @ 2063 MHz | 32 GB DDDR4 2400 MHz | 500GB Samsung 960 Evo NVMe SSD
  • David Scott
    David Scott
    Co-Founder KIXEYE and all round good guy!
    Joined May 2010 Posts: 3,647
    All infantry should not be able to be repaired. Why? When they die, they die, Cant bring them back. In my opinion only the hercules should be able to be repaired. They are less human than they are machine...
    Think of it as replacing them, the platoon remembers what units you had so you don't have to remember which ones to make and then remake the platoon, saves you a bunch of time.
    Follow: TheCritters | Subscribe: Facebook 
    What would Gabe do?
  • Robert Silverthorne
    Robert Silverthorne
    Greenhorn
    Joined Jun 2012 Posts: 3
    are the upgrades for buildings staying the same? i think that for a new bee it should be a more gradual step :) that's just my opinion
  • tcflshannon
    tcflshannon
    Potential Threat
    Joined Apr 2012 Posts: 34
    would like to see it made to where we can put in coordinates and send our troops there. would really streamline the moving process.
    any thots on reducing upgrade times at all? some of them get quite lengthy, even with upgrades war factory, airport and barracs. just a thot. kick **** game guys!
  • David Scott
    David Scott
    Co-Founder KIXEYE and all round good guy!
    Joined May 2010 Posts: 3,647
    are the upgrades for buildings staying the same? i think that for a new bee it should be a more gradual step :) that's just my opinion
    We've made no changes to the upgrade cost or time on buildings with this update. Having an upgraded staging area has become more important.
    would like to see it made to where we can put in coordinates and send our troops there. would really streamline the moving process.
    any thots on reducing upgrade times at all? some of them get quite lengthy, even with upgrades war factory, airport and barracs. just a thot. kick **** game guys!
    I'm working on a way to make it easier. No plans to change the upgrade times.
    Follow: TheCritters | Subscribe: Facebook 
    What would Gabe do?
  • Callum Oates
    Callum Oates
    Greenhorn
    Joined Jun 2012 Posts: 4
    Sounds good, such a pain placing platoons 24/7 can't wait till repairing aircraft though, that's such a pain!
  • AhmedGaiar
    AhmedGaiar
    Potential Threat
    Joined Dec 2011 Posts: 36
    Great i like it , but what i need of platoons to decreasing the time of moving coz some time moved from side to anther side about 1 hour ,it's too much of moving and didn't play well when we moving all this time , so plz solve this problem
    TheUndertaker
    LVL 33
    Sector ( Non )
    Play for Fun , No Hard Feeling
  • David Scott
    David Scott
    Co-Founder KIXEYE and all round good guy!
    Joined May 2010 Posts: 3,647
    AhmedGaiar wrote: »
    Great i like it , but what i need of platoons to decreasing the time of moving coz some time moved from side to anther side about 1 hour ,it's too much of moving and didn't play well when we moving all this time , so plz solve this problem
    Great news! The speed of platoons will be increased upto 35% when this update goes live!
    Follow: TheCritters | Subscribe: Facebook 
    What would Gabe do?
  • twazlavek
    twazlavek
    Potential Threat
    Joined Jun 2012 Posts: 28
    AhmedGaiar wrote: »
    Great i like it , but what i need of platoons to decreasing the time of moving coz some time moved from side to anther side about 1 hour ,it's too much of moving and didn't play well when we moving all this time , so plz solve this problem


    For real, I wish we could move an infinite amount of spaces. It would make things a lot easier than having to use way points. :o
    _DOA_Guerrilla
  • whoatommy
    whoatommy
    Potential Threat
    Joined Jun 2012 Posts: 29
    "You will see that you can only repair a single platoon at a time and can not queue up all units in your base/storage to repair." ughhh this is what I hated about battle pirates. so now instead of going to bed knowing that a good chunk of my units will be repaired when I wake up, I now will have to wake up in increments at night in order to check up on current repairs and begin new repairs >:(

    +1

    If this is the case it will be extremely annoying and a very bad update....there is no point to it at all...
  • -SmashN-
    -SmashN-
    Strike-force Captain
    Joined May 2012 Posts: 617
    Think of it as replacing them, the platoon remembers what units you had so you don't have to remember which ones to make and then remake the platoon, saves you a bunch of time.

    So if RUBI is replacing the missing unit from your platoon, and they come back fully replaced with max health in your platoon, is there a replacement timer that scales in length per unit. Or are they repairing and you are just telling us to think of it as being replaced.

  • Flix
    Flix
    Minor Nuisance
    Joined Jun 2012 Posts: 118
    This is great!! Thank you!! :)
  • Jefry Je-pronk
    Jefry Je-pronk
    Greenhorn
    Joined May 2012 Posts: 4
    great kixiye,,, your the best :)
  • TEZMAN
    TEZMAN
    Greenhorn
    Joined Mar 2012 Posts: 6
    I realy hope we dont have to keep a constant check on repairs ... a lot of us work and we will get home to only half or less of our troops ready ... this would be very bad :( the system you have is good .... you can battle hard and just wait for them to get home and start repairs .. knowing when you get home or wake up you are good to go ..... if we are loosing logged on play time to reparing units will be dissapointing .............. love this game ... keep up the good work :)
  • Khaled Aljehani
    Khaled Aljehani
    Greenhorn
    Joined Jun 2012 Posts: 11
    this really made this game make no since for me i thought even tanks wont be repairing but i shocked when i saw even infantry can be repair
    why not infinity life lol or for next update
    nd increase the capacity of platoons nd air filed what left auto guide where to attack nd where hiding unit
  • ashtheglory
    ashtheglory
    Greenhorn
    Joined Jun 2012 Posts: 6
    The upgrades seem like good progress overall. But not being able to que up all repairs Is a real bummer for those of us that cant sit on the couch all day playing the game. i come on 2 times a day or so. so if i need to repair 4 platoons it will be 2 days before i can be ready to play again. This promotes the use of scrips! I choose to play this game because i can compete without running scrips. I would much rather take a few minutes to create new platoons than have to check in every 2 hours just to repair another platoon. Im very concerned about issue. Thanks, FS-Trip
  • LettuceConquer
    LettuceConquer
    Greenhorn
    Joined Apr 2012 Posts: 2
    Looks Good the updates... Now all we need is unit formation for the platoons (similar to the World in conflict game) so that one bullet doesn't damage 10 tanks in one hit. Don't mine the massacrer with the foot soldiers, but with the tank seems unrealistic.
  • Martin van Hees
    Martin van Hees
    Greenhorn
    Joined Jun 2012 Posts: 7
    Hi Sir,

    My name is Martin i'm frome Holland (dont start about soccer tonight please :p)

    I love playing online games, i'v been gamme master in Hattrick online soccer fore a long time, i hate cheaters and people who destroy the game by using bad language and cheeting etc etc.

    I am wondering if you are looking fore gamm masters in War commander or how i can become one.

    Sure it is nice that games keep beeing evelloped but people do cheat more and more multiple accounts haccking etc etc lets get it fair again

    I hope that you awnsere to my question.

    Kind regards Martin
    It is not the level u got, but how u got leveld.
    I always keep my word.
    Atack me and get ready to fight!
  • Lukasz Mancewicz
    Lukasz Mancewicz
    Greenhorn
    Joined May 2012 Posts: 1
    whoatommy wrote: »
    +1

    If this is the case it will be extremely annoying and a very bad update....there is no point to it at all...

    +1 that will be very annoying!!
This discussion has been closed.